При покупці паркетної дошки часто стоїть питання, з якою обробкою обрати покриття для підлоги? Виробники пропонують масу варіантів: гладкі, брашированні, пропарені, терміровані, тоновані і інші види дошки. Що означають ці терміни, і як тип обробки впливає на якість матеріалу, будемо розбирати далі.

 

Як обробляють деревину при виробництві паркетної дошки?

 

обробка деревини паркет Все на підлогу . Паркетна дошка - найпопулярніший вид підлогових покриттів для дому. Красива, міцна, тепла - і це далеко не всі переваги матеріалу. Особливе задоволення для власників паркетних підлог - ходити босоніж по теплій дерев'яній поверхні.

Деякі люблять гладку підлогу, інші - яскраво-виражену текстуру і рельєф. Пропонуємо з'ясувати, як виробники обробляють дерево, і на які види ділиться паркет в залежності від його поверхні.

.

 

Способи обробки паркетної дошки:

 

  • Термообробка. В результаті камерної сушки, термічної дії і загартовування дерево змінює свою структуру і набуває нових фізичних властивостей. Термодерево не боїться відкритого вогню, проявляє стійкість до високих і низьких температур, вологи. Після термообробки деревина стає з характерним медовим або темно-шоколадним відливом.
  • Способи обробки паркетної дошки Браширування. При даній обробці за допомогою металевих щіток видаляють шар м'яких волокон. Деревина отримує вид зістареного дерева, чітко видніються річні кільця і рельєфні візерунки. Процедура браширування дозволяє отримати не тільки красивий паркет, але і покращує його технічні властивості. На такій підлозі практично не видно подряпини і сліди експлуатації, на відміну від паркетних дощок з лаковим покриттям.
  • Пігментація. Дошки обробляють лаком і маслом з високим вмістом пігментів. Щадний спосіб фарбування дозволяє отримати більш темний або світлий відтінок дерева, зберігаючи природну фактуру деревини. 
  • Лакування. Виділити текстуру дерева і підкреслити гарний окрас деревини допоможе нанесення паркетного лаку. Додатково лак захищає паркетну дошку від вологи і механічних пошкоджень.
  • Як впливає твердість деревини на її обробку Покриття маслом і воском. Обробка дерева маслом і воском потрібна для збереження краси дерева, відтінків і візерунків. Масло перешкоджає утворенню тріщин і відколів, робить паркет більш міцним і стійким до коливань температури в приміщенні.
  • Тонування. Спеціальна технологія спрямована на зміну первісного кольору паркетної дошки. При професійному тонуванні можна досягти приголомшливого результату! Використання інноваційних тонуючих засобів також підвищує термін служби паркету, надаючи поверхні підвищену стійкість і міцність.
  • Відбілювання. Відбілюючі пігменти допомагають освітлити натуральне забарвлення деревини.
  • Копчення. Щоб паркетна дошка придбала темно-коричневі або чорні візерунки, дерево обробляють спеціальними хімічними реагентами. Даний вид обробки спрямований на отримання паркету з ексклюзивним неповторним дизайном.
  • Як обробляють деревину при виробництві паркетної дошки Пропарювання. Деревина бука, вишні та горіха може обробляється паром з метою отримання паркетної дошки в теплих насичених півтонах. Цікаво, що після даної обробки дерево набуває більш темного відтінку, а на поверхні підлоги чітко видніється унікальний малюнок деревини.

 

Існують і інші методи обробки паркетної дошки, але ці застосовуються найчастіше. Слід розуміти, що обробка дерева дає не тимчасовий, а постійний результат. За деяким винятком, коли деревина саме по собі з роками злегка видозмінює свій зовнішній вигляд і стає трохи більш світлою або темною.

А щоб ваша паркетна дошка прослужила якомога довше, не забувайте приділяти належну увагу її установці. У нашому каталозі ми зібрали оптимальну колекцію матеріалів для укладання вашої нової підлоги, які рекомендуються для виключно професійного і якісного монтажу.